Direct naar project

Consument Gericht Bouwen

Voorthuizen Blankensgoed

Consument Gericht Bouwen

Op de stoel van de Architect in Blankensgoed

In woonwijk Blankensgoed heeft De Bunte 13 rijwoningen (4 hoekwoningen en 9 tussenwoningen) in de nieuwe uitbreidingswijk van Voorthuizen ontwikkeld.

Dit project onderscheidde zich door het Consument Gericht bouwen. De consument kreeg de mogelijkheid om zelf de indeling en de gevels van het huis samen te stellen. De architect van dit project, Arjan Hofland uit Barneveld, heeft voor de consument een plan ontworpen, waarbij de consument zelf een aantal mogelijkheden kreeg om zijn woning in te delen en van een unieke gevel te voorzien. Deze nieuwe manier van ontwikkelen werd door de consumenten positief ontvangen.

Uitgangspunt voor het plan was, dat de kopers een groot aantal keuzemogelijkheden kregen. De aankoop van een woning is een grote en ingrijpende aanschaf, maar de keuzevrijheid is vaak beperkt. De consument verlangt maatwerk en keuzevrijheid. Bij dit project is gekozen voor een benadering waarbij de koper naar eigen inzicht zijn woning kon samenstellen. Voor de begane grond en verdieping werden meerdere indelingen ontworpen waaruit men kon kiezen. Voor de gevels werden vijf opties ontworpen, variërend van klassiek tot modern. Bij iedere geveloptie hoorde een andere baksteen, variërend in de kleuren rood, grijs en zwart en van vormbak tot handvormsteen. Het leuke aan deze opzet is dat vooraf niet bekend is hoe het woonblok eruit gaat zien. De enige spelregel was dat er geen twee dezelfde gevels naast elkaar gekozen konden worden.

De architectuur is strak en modern maar met gebruik van duurzame traditionele materialen als baksteen en houten kozijnen. Tussen de woningen is een duidelijke verticale sponning in het metselwerk van de gevels gecreëerd. De sponningen zijn bepalend voor de verticale geleding van de gevels. Dankzij de keuzevrijheid van gevels onderscheidt iedere woning zich van zijn buren. Elk huis is niet opgenomen in een groot blok, maar heeft een duidelijke eigen uitstraling.

Het project bestaat uit twee woonblokken van respectievelijk 6 en 7 woningen. De gevels van de hoekwoningen grenzend aan de openbare ruimte, zijn markant in het straatbeeld opgenomen. Geen dichte gesloten kopgevels maar een uitbouw over twee lagen met veel glas. Ook de tuinafscheidingen bij de hoekwoningen sluiten integraal aan bij de omgeving.