Onze kijk op binnenstedelijke herontwikkeling

Draagvlak essentieel bij bouwen in bestaande omgeving

Een project ontwikkelen in een bestaande omgeving is een enorme uitdaging. Je hebt niet alleen te maken met het eisenpakket van diverse stakeholders, maar ook met de wensen en belangen van omwonenden. De Bunte heeft door jarenlange ervaring een helder beleid om de buurt goed bij de ontwikkelingen te betrekken.

De Bunte pakt dat heel zorgvuldig aan. Het begint bij het kader dat de gemeente schetst. Met deze randvoorwaarden wordt de haalbaarheid getoetst. Vervolgens wordt er zo snel mogelijk contact gelegd met marktpartijen en omwonenden om op te halen wat er leeft. Zo weet je in een zo vroeg mogelijk stadium wat je kunt verwachten en waar je bij het project rekening mee moet houden.

Als de kaders zijn vastgesteld en het project kan worden ontwikkeld wordt het participatie/ communicatietraject opgestart. Per project wordt bekeken op welk moment het wenselijk is om de omgeving te betrekken. Dat kan al in de ontwerpfase zijn, maar dat kan ook later gebeuren. Het is belangrijk dat afspraken die gemaakt worden ook worden nagekomen.

Door goed met elkaar in gesprek te zijn en elkaars belangen goed af te wegen, kun je voorkomen dat er veel bezwaren worden ingediend. Dat komt de voortgang van een project en het eindresultaat ten goede.

Het uiteindelijke doel is dat we echt iets moois ontwikkelen, waar zowel de eindgebruiker als de omgeving blij mee is.

Onze werkwijze

  • Afstemmen van wensen en eisen van diverse stakeholders en de omgeving
  • Helder participatiebeleid
  • Aansluiten bij bestaande bebouwing
  • Indien gewenst bestaande bebouwing meenemen in herontwikkeling
  • Verfraaien van vervallen plekken in stad of dorp
  • Beloftes nakomen