Page 37 - De Bunte Bode 2021
P. 37

 COEN VAN ROOYEN
ALGEMEEN DIRECTEUR NVB-BOUW
Dringend behoefte aan bouwlocaties
De cijfers van het CBS wijzen uit dat de komende 10 jaar in Nederland minimaal 1,2 miljoen nieuwe woningen moeten worden gebouwd om iedereen een fatsoenlijk dak boven het hoofd te kunnen geven. De bouw- sector in Nederland staat klaar om liefst morgen te starten met bouwen, maar loopt al snel tegen regelgeving vanuit de overheden aan.
  Alle seinen moeten op groen
Coen van Rooyen: “Omdat wij een klein land zijn besteden we in Nederland veel tijd aan de vraag op welke plek we welke activiteit willen doen. De discussie over waar we woningen willen hebben is een hele nuttige, maar het moet ons niet verlammen. Wat wij in de bouw- sector zien is dat we een gillend tekort hebben aan locaties waar we morgen de spade in
de grond kunnen zetten. Zonder deze bouw- locaties gaan we de doelstelling van
1,2 miljoen woningen niet halen!
Het is echt niet zo dat bouwen altijd ten koste gaat van de natuur. Wij zien bijvoorbeeld grote kansen om verschraalde boerengronden te ontwikkelen tot mooie natuurgebieden, waar men ook kan wonen. Er is een enorme vraag naar dit soort woningen.
Gemiddelde Nederlander wil een tuintje
Uit onderzoek blijkt dat er een grote behoefte is aan grondgebonden woningen met een tuintje, liefst aan de rand van het groen en met het centrum op 15 minuten afstand. Vroeger werden dit eengezinswoningen genoemd, maar de realiteit is dat deze huizen nu ook worden betrokken door alleenstaanden en stellen zonder kinderen, waardoor de vraag alleen maar is toegenomen. Beleidsmakers zetten echter vaak in op gestapelde apparte- menten en binnenstedelijk verdichten. Hierdoor ontstaat duidelijk een kloof tussen vraag en aanbod.
Baat het niet, dan gaat het niet
Er is ook een kloof tussen het imago van projectontwikkelaars en de werkelijkheid.
Het is uiteraard zo dat een projectontwikke- laar geld wil verdienen, maar we moeten niet vergeten dat zij daarnaast een grote verant- woordelijkheid dragen. Doordat zij projecten ontwikkelen worden maatschappelijke problemen opgelost; mensen kunnen langer thuis wonen, studenten kunnen wonen in de stad waar zij studeren, nieuwe wijken worden klimaat-adaptief ontwikkeld, etc. Veel van onze leden hebben een maatschappelijk
hart en zijn lokaal betrokken, bijvoorbeeld
als sponsor van plaatselijke sportclubs. En ze bieden natuurlijk werkgelegenheid. Hier ligt een taak voor de ontwikkelaars zelf. Laat deze kant van het werk vaker zien.
Samen vooruit
De woningbouwsector probeert steeds vaker samen te werken met de overheid. Doordat we zichtbaar maken welke maatschappelijke problemen wij op kunnen lossen, gaan politici inzien dat wij hun natuurlijke samenwerkings- partner zijn. Juist wij kunnen het woningtekort oplossen en wonen weer betaalbaar maken. Als we op die manier samenwerken, wordt het gesprek over de belemmeringen die wetten
en regels ons opwerpen ook eenvoudiger.
We hebben dan namelijk een gezamenlijk belang. Door juridische hobbels weg te nemen, stellen politici ons in staat om hún doelen te verwezenlijken. Op die manier trekken we aan dezelfde kant van het touw.”
37














































































   35   36   37   38   39